Implementasi Fuzzy Servqual dalam Evaluasi Kualitas Pelayanan Penyuluh Pertanian

Fuzzy Servqual Implementation in Evaluation of Agricultural Extention Officer Service Quality

*Dewi Suranti -  Department of Informatics, Universitas Dehasen Bengkulu, Indonesia
Yupianti Yupianti -  Department of Informatics, Universitas Dehasen Bengkulu, Indonesia
Received: 14 Mar 2019; Revised: 3 Sep 2019; Accepted: 6 Sep 2019; Published: 31 Oct 2019; Available online: 3 Oct 2019.
Open Access Copyright (c) 2019 Jurnal Teknologi dan Sistem Komputer
Citation Format:
Article Info
Section: Articles
Language: ID
Statistics: 58

Abstract
This study aims to measure the quality of service of agricultural extension workers at the UPT. BPP Sukaraja uses the Fuzzy Service Quality (serqual) method by grouping question attributes into five service dimensions criteria, namely the dimensions of Tangibles (Direct Evidence), Reliability (Responsibility), Responsiveness, Assurance, Empathy. Based on the results of the study showed that the value of the gap gap that requires the priority of improvement and improvement in service quality is the dimension of Tangibles with a negative gap value of -0.45, this means that the expectations of farmers are still not achieved. And the results of the calculation of the customer satisfaction index are 87.93%, which means farmers are satisfied with the services provided. Based on the results of these indices can be a motivation to continue to improve the quality of service to farmers for UPT BPP Sukaraja. This research can then be used as a reference for similar research in other fields.
Keywords
fuzzy servqual; service quality; agricultural extension

Article Metrics:

  1. M Harto, B. (2015). Analisis Tingkat Kepuasan Pelanggan dengan Pendekatan Fuzzy Servqual dalam Upaya Peningkatan Kualitas Pelayanan (Studi Kasus di Bengkel Resmi BAJAJ Padang). Jurnal TEKNOIF Vol. 3 No. 1 April 2015 , 20-30.
  2. Sholikah, H., & Iriananda, S. W. 2017. Analisis Kepuasan Pelanggan Travel Menggunakan Metode Fuzzy Service Quality. Journal of Information Technology and Computer Science (JOINTECS) Vol.2 No.2 , 69-74.
  3. Frieyadie, & Alramuri, D. (2017). Implementasi Metode Fuzzy ServQual untuk menilai Palayanan Customer Service Terhadap Kepuasan Pelanggan di PT. Telkom. Jurnal Techno Nusa mandiri Vol. 14 No. 2 September 2017 , 111-115.
  4. Sarjono, H., & Natalia. (2014). ServQual dalam pelayanan Kelas Pada Laboratorium Manajemen. Binus Business Review Vol. 5 No. 1 Mei 2014 , 404-417.
  5. Sutinah, E., Simamora, R, O. 2018. Metode Fuzzy Servqual dalam Mengukur Kepuasan Pasien Terhadap Kualitas Layanan BPJS Kesehatan. Jurnal Informatika. Vol.5. No.1 April 2018.
  6. Fajriyah, N, N. 2014. Analisa Kepuasan Pelanggan dengan Menggunakan Metode Fuzzy Servqual Pada Restoran X Di Kota Malang. Skripsitip.staff.ub.ac.id/files/2014/09/Nindya-Nur-Fajritah.pdf.
  7. Suharyanta, D., A’yunin, Q. 2012. Analisis Tingkat Kualitas Pelayanan Jasa Menggunakan Metode Service Quality (Servqual) Fuzzy di Instalasi Radiologi Rumah Sakit Umum Daerah (RSUD) Panembahan Senopati Bantul. KESMAS, Vol. 7 No. 2, 27-50.
  8. Shofia, N., W, L. S., & A, P. K. (2017). Analisis Kepuasan Masyarakat Terhadap Kualitas Pelayanan Pengadilan Agama Kabupaten Kediri dengan Pendekatan Logika Fuzzy. Jurnal Matematika dan Pendidikan Matematika Vol. 2 No. 2 September 2017 , 119-127
  9. Kartika, N. F., & Suprayogi. (2017). Implementasi Fuzzy- Service Quality terhadapat Tingkat Kepuasan Layanan Mahasiswa. Jurnal Ilmiah SISFOTENIKA Vol. 7, No. 1, Januari 2017 , 39-49.
  10. Ligoresi, R. R., Mola, S. A., & Rumlaklak, N. D. (2017). Penerpana Fuzzy Service Quality (ServQual) Untuk Menganalisa Kepuasan Pelayanan Pendidikan Pada Jurusan Ilmu Komputer Fakultas Sains dan Teknik Universitas Nusa Cendana. Jurnal Komputer dan Informatika (JICON) Vol. 5 No. 2, Oktober 2017 , 48-58.
  11. Yulis, A., Pengukuran Indeks Kepuasan Pelenggan dengan Pendekatan Partial Least Square (PLS) (Study Kasus : Pelanggan Kartu Im3)., Oktober 2010.
  12. Yushila, A. B., Effendi, M., & Effendi, U. (2017). Analisis Kepuasan Konsumen dengan Metode Fuzzy Servqual dan Quality Function Deployment (Studi Kasus Cafe Right Time Malang). Jurnal Teknologi Pertanian Vol. 18 No. 2 Agustus 2017 , 107-118.
  13. Khafid, M., & Widianto, A. (2017). Peningkatan Kualitas Pelayanan Peserta BPJS Ketenagakerjaan dengan Metode Fuzzy-ServQual dan Index PGCV ( Studi Kasus BPJS Ketenagakerjaan Cabang Perintis Brebes). Jurnal MONEX Vol. 6 No. 1 Januari 2017 , 230-235.
  14. Rokhmat, N., & Amar, K. (2016). Perbaikan Kualitas Layanan Hotel dengan Menggunakan Model ServQual dan Performance Control Matrix (Studi Kasus di University Hotel UIN Sunan Kalijaga Yogyakarta). Seminar Nasional IENACO 2016, (pp. 426-433).
  15. Mujilan, A. 2013. Analisis dan Perncangan Sistem Perspektif Kompetensi Akutansi Edisi 1. Madiun. Universitas Widya Mandala.60 Hal.
  16. Tjiptono, F. (2007), Manajemen Pemasaran Jasa, Yogyakarta: Andi Offset
  17. Wijaya, T., Manajemen Kualitas Jasa Desain Serqual,Qfd, Dan Kano Disertai Contoh Aplikasi Dalam Kasus Penelitian. Jakarta Barat : Pt Indeks., 2010.
  18. Parasuraman, A., Zeithaml, V.A., & Berry, Leonard L., 1985,A Conceptual Model of Service Quality and It’s Implication for Future Research. Journal of Marketing, 49, 41-50.
  19. Mariska, Z. H., & Shihab, M. S. (2016). Pengaruh Dimensi Service Quality Terhadap Kepuasan Tamu Hotel Dan Dampaknya Terhadap Behaviour Intention (Studi Kasus Pada Hotel Aston Kuningan Suites- Jakarta). Jurnal Manajemen dan Bisnis Sriwijaya Vol. 14 No.2 Juni 2016 , 217-234.
  20. Peraturan Menteri Pertanian Nomor 91/Permentan/OT.140/9/2006